Oprit bestraten

Het creëren van een perfecte oprit

Een perfecte oprit valt en staat met een goede ondergrond. Zonder goede ondergrond gaat de bestrating alsnog verzakken. Het gebruik van gebroken puin onder de oprit wordt dan ook zeker aangeraden. Gebroken puin, ook wel menggranulaat genoemd bestaat uit fijn gemalen puin wat zorgt voor een stabiele massa en de kans op spoorvorming verkleint. Wij adviseren:

– Uitgraven +- 40/45cm
– Aanbrengen wegenbouwdoek
– Aanbrengen 25cm gebroken puin
– Aanbrengen 10cm zand
– Bestrating aanbrengen

Aanvullende tips

Opsluitbanden
Het gebruik van opsluitbanden wordt op ruimtes waar geen tegendruk wordt geboden zeker aangeraden. Bij een oprit raden wij aan gebruik te maken van een opsluitband met een minimale breedte van 8cm ( 8x20x100cm ). Wil je liever gebruik maken van een smallere opsluitband? Gebruik dan een 6x30x100cm, deze wordt verder ingegraven en biedt hierdoor ook voldoende weerstand.

Afmeting bestrating
Kies stenen die minimaal 6cm dik zijn en voorzien van afstandhouders. Bij een juiste ondergrond kunnen de meeste afmetingen, met een minimale dikte van 6cm verwerkt worden in de oprit.

Bestrating aftrillen
Tril de bestrating altijd af met een rubberen mat onder de trilmachine! Zorg ervoor dat de bestrating vrij is van zand, grind en steentjes tijdens het aftrillen, dit om krassen te voorkomen.

Voegen
Na het leggen, dient de bestrating te worden ingeveegd. Gebruik hiervoor géén gewoon straatzand, dit kan leem bevatten en voor vlekken zorgen op de deklaag van de steen. Hier vind je meer informatie over het voegen van bestrating & tegels.

Legverbanden

Een oprit kan op diverse manieren aangelegd worden, elke manier heeft een eigen uitstraling.

1. Half- steens verband
Het half- steens verband is het eenvoudigste verband om te leggen en kan toegepast worden bij elk type bestrating.

2. Keperverband
Ondanks het extra zaagwerk een verband met een luxe uitstraling en oerdegelijk.

3. Elleboogverband
Het elleboogverband is een degelijk verband dat veel gebruikt wordt bij industriële opritten.

Banenverband
Het banenverband is een speciaal verband die gekocht wordt onder de naam ‘banenverband’. Het banenverband bevat diverse lengtes en soms ook breedte maten. Elke strook is dus verschillend.

Chat openen