Onderhoudsvrije tuin

Een veel gestelde vraag binnen de tuinbranche is; met welke tegel creëer ik een onderhoudsvrije tuin? Helaas is hier heel kort een simpel antwoord op te geven. ‘deze tegel bestaat niet’. Alle tegels die buiten komen te liggen krijgen te maken met verschillende weersinvloeden. Natuurlijk zijn buitentegels gemaakt om in dit klimaat mooi te blijven, toch hebben ze hier wat ondersteuning in nodig.

Vaak krijgen wij de vraag te horen ; ‘wordt deze tegel dan niet meer groen?’ Een tegel die buiten ligt wordt vaak in de loop van de herfst altijd groen. Vooral donkere hoeken van de tuin zullen hier eerder last van hebben. Daarom raden wij altijd aan, om het begin van het voorjaar een grote schoonmaak te houden. Tegels zijn in principe makkelijk te reinigen met groene aanslag reiniger. Ook schoonmaak azijn wordt vaak gebruikt om uw tegels weer te laten schijnen!

Natuurlijk zit er wel een heel verschil tussen bepaalde tegels. Zo is het bekend dat een keramische tegel maar een heel lage vochtopname heeft en hierdoor bijna geen vuil en groen/mos opneemt. Daarom is het verwijderen en het product schoonmaken een stuk vriendelijker. Daarnaast heeft een keramische tegel ook het voordeel dat het kleur, slijt en kras vast is! Voor een keramische tegel betaal je over het algemeen meer dan een betontegel. Maar kwalitatief is er geen betontegel even goed als een keramische!

Ook zijn er natuurlijk betonproducten die zeer hoog van kwaliteit zijn. Vaak zijn dit gecoate of geïmpregneerde tegels. Hier zit ook weer verschil in want de ene heeft een hogere factor dan het andere. In onze showroom helpen wij je graag met het maken van de juiste keuzes, en kunnen wij ook precies de verschillen binnen betontegels aangeven.

Het voorkomen van onkruid tussen de tegels is wel makkelijk op te lossen. Bij het leggen van de nieuwe tuintegels kan je er voor kiezen om de tegels te gaan voegen. Belangrijk is dan wel de afstand tussen elke tegel minimaal 0,5cm is. De voeg is waterdoorlatend, dus houdt u er wel rekening mee dat de voeg in de wintermaanden ook groen kan aanslaan. Gelukkig is dit in het voorjaar makkelijk te verwijderen. Verschillende soorten voegmortel vindt je hier!

 

Chat openen