Hoe leg ik 2cm keramische tegels?

Keramische tegel op een drainage mortel

Een 2cm dikke keramische tegels kan niet op een zandbed bestraat worden. Wat natuurlijk niet kan..wij raden het echter niet aan. Tegels gaan verzakken, schuiven en kunnen knappen. Dunne keramische tegels vragen om een stevige fundering. Wij raden aan altijd drainagemortel te gaan gebruiken. Dit zorgt voor een vereiste draagkrachtige ondergrond en zorgt ervoor dat regenwater wordt afgevoerd onder de bestrating. Alleen door toepassing van voldoende drainering kan vorstschade in winterperiode voorkomen.
Naast kant-en-klare drainagemortel, kan er ook gekozen worden voor een bindmiddel waarmee met split een drainagemortel wordt gemaakt.
Beide mortels zijn ook geschikt voor niet verkleuringsgevoelig natuursteen of betonsteen.

 


Keramische tegels op tegeldragers

Keramische tegels kunnen op tegeldragers worden geplaatst! Dit zijn plastic dragers, verstelbaar in hoogte. In de meeste gevallen zijn de dragers tot 2cm in verschillende hoogtes te brengen. Tegeldragers worden veel al gebruikt bij verharde ondergronden, zoals een dakterras. Tegeldragers kunnen niet op een zandbed worden geplaatst, dit is niet stevig genoeg. Straat bijvoorbeeld een terras met oude of nieuwe 30×30 stoeptegels en zet hier de tegeldragers op.

Een dakterras is vaak niet geheel vlak, omdat de tegeldragers verstelbaar zijn, zijn kleine oneffenheden makkelijk weg te werken. Onze tegeldragers zijn in de maten 35-55mm, 50-70mm, 65-100mm en 95-130mm te verkrijgen.

Tegeldragers zijn makkelijk te plaatsen. Voor het benodigde aantal is het handig om het aantal tegels even uit te tekenen. Er werd wel eens gezegd 1 tegeldrager per tegel, dit klopt niet! Een 60×60 is voldoende met in elke hoek 1 stelpootje. Wij raden bij een 80×80 en 90×90 ook een stelpoot tussen beide hoeken in + en stelpoot in het midden van de tegel.

Komt u niet uit het benodigde aantal? Wij helpen u graag!

De tegeldragers zijn standaard voorzien van afstandhouders, zo komen de keramische tegels niet tegen elkaar aan. Keramische tegels kunnen niet tegen elkaar aan worden bestraat, stel dat er spanning komt tussen de tegels kunnen er lelijke splinters van de tegels af splijten, dit is niet mooi maar ook gevaarlijk! Omdat de tegels niet tegen elkaar aan liggen en onder de tegel een lege ruimte bevindt, kunnen de tegels niet worden gevoegd. U houdt dus een kleine lege ruimte tussen de tegels. De afstand tussen de tegels is ca. 3mm

 

Chat openen