Gevolgen van Looizuur op je bestrating

Bruine (looizuur) vlekken van bladeren op uw terras

In eerste instantie ziet blad er op uw tegels heel onschuldig uit. Helaas kunnen die verdwaalde blaadjes of zelfs die zorgvuldig aangeharkte hoopjes met blad u wel veel ergernis bezorgen. Nadat ze een tijdje op uw bestrating hebben gelegen kunnen ze grillige, bruine plekken achterlaten. Vervelend genoeg laten deze vlekken zich lastig wegpoetsen. Rondvragen levert vaak antwoorden op als: ‘Het is looizuur’, maar wat is dat? En belangrijker, hoe komt u van deze hardnekkige verkleuringen af?

Wat zijn die bruine ‘looizuur’ vlekken?

Looizuur uit organisch afval en bladeren heeft een functie. In de bast van bomen zorgt het voor een natuurlijke afweer tegen insecten. Looizuur zorgt er ook voor dat het blad mooi groen blijft. Het regelt de conservering. Als de boom zijn bladeren verliest dan onttrekt hij de laatste voedingstoffen uit de bladeren maar wat wel overblijft is het looizuur. Op uw terras brengt dit een reactie teweeg die de typische, hardnekkige vlekken veroorzaakt.

Hoe voorkomt u vlekken(looizuur) van bladeren op uw tegels?

U kunt een stap vooruit denken door rekening te houden met de keuze van uw beplanting. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat het eikenblad extreem veel looizuur bevat. Daar kunt u de situatie dus op afstemmen. Is deze situatie al voor u bepaald of vindt u het niet dermate belangrijk dat u wilt gaan zagen of verplanten, dan is er nog een andere manier. Kies, in het geval van betonnen bestrating, voor een tegel met een beschermde toplaag die zo verdicht mogelijk is en zo min mogelijk vocht door laat. Het is dan nog steeds zaak de tegels af en toe schoon te bezemen maar de vlekken zullen wel veel eenvoudiger en sneller verdwijnen dankzij deze beschermlaag. Deze maakt de aanhechting van vlekken namelijk minder diepgaand en daarmee eenvoudiger te reinigen. Daarnaast is keramiek een goede keuze. Dankzij het extra ‘verdichtte’ oppervlakte van keramiek is het ook relatief eenvoudig om de vlekken te reinigen.

Wat u beter niet kunt doen

Experimenten met verschillende agressieve huismiddeltjes is waarschijnlijk een slecht idee. Dit is niet alleen schadelijk voor u en uw omgeving maar ook voor de tegels die u probeert te reinigen. Wij raden ook ten sterkste af om met een hogedrukreiniger de vlekken te lijf te gaan. Dit werkt nagenoeg niet en doet ook veel schade aan uw tegels.

Wat u wel kunt doen

Zoals zo vaak, is regelmatig onderhoud de sleutel naar een mooi terras. Door de bladeren regelmatig van uw terras te vegen voorkomt u dat de zuren uit de bladeren in uw tegels kunnen trekken. Het is een open deur maar dit is de beste manier om vlekken te voorkomen. Bestaande vlekken zullen met regelmatig onderhoud en verschillende weersinvloeden langzaam verdwijnen. Organisch afval heeft het voordeel dat het nog lang afgebroken wordt. Zon heeft veelal een positief effect op de vlekken.

Chat openen